Skärgårdscamping med hantverk i blodet
Mitt i Sankt Annas ytterskärgård ligger Tyrislöt Camping i ett storslaget läge. Vad som tidigare var en bondgård är nu en självklar destination för campingturister som vill uppleva Östergötlands vackra skärgård. Med både gästhamn, småbåtshamn och kaj för turbåtar är förutsättningarna optimala för att njuta av den skyddade skärgårdens kluckande lugn.
Bara resan ut till Tyrislöt Camping är en upplevelse. När du passerar över Lagnöbron till Norra Finnö och blickar in i den idylliska skärgårdsmiljön är du snart så långt ut en bil kan ta dig i Sankt Annas skärgård. Över kuperade, ringlande landsvägar tar väg 210 från Söderköping dig rakt in i hjärtat av Tyrislöt Camping, fram till den röda träladan som hälsar dig välkommen med en stor skylt. Ladan fungerar i dag som både museum och lanthandel – ett inslag som lokalbefolkningen har mycket glädje av då områdets tidigare närbutik stängde ner.
Tyrislöt är ett eget litet samhälle och äventyr i sig. På campingens högsta punkt står resterna av ett gammalt luftbevakningstorn från andra världskriget. Därifrån kan du se skärgården åt alla håll.
1968 slog Tyrislöt Camping upp portarna, då under ledning av Söderköpings kommun. Åkermarken från bondgården som låg där dessförinnan har gjorts om till campingtomter, men de charmiga, röda byggnaderna är intakta. Att campingtomterna placerats utmed kanterna av respektive grönområde lämnar öppna ytor i mitten, vilket många av gästerna uppskattar. De gillar också den gamla, gedigna naturen som skiftar mellan klippor, skog, stränder och bryggor, säger Charlotte Rosell, som driver Tyrislöt sedan 30 år tillbaka.
Men när hon tog över var det först av en helt annan anledning.
– Vi skulle bara ha någonstans att sälja hantverk, skrattar hon.
Tillsammans med vännen Ann-Britt Nilsson hyrde de lokalerna av kommunen för att sälja sitt egengjorda hantverk. Kommunen ville dock endast hyra ut området i sin helhet, och de skrev ett tvåårskontrakt för att prova på. De beslutade sig för att fortsätta och förlängde med ytterligare tio år. För att kicka igång den nya eran ordentligt snickrade de ihop en pub i rå skärgårdskänsla som fick namnet Sumpen, eftersom bardisken tillverkades av en gammal fisksump.
– När vi öppnade 96 fanns ingenting sånt här ute, då åkte hela skärgården hit på lördagarna, minns Charlotte.
– Det var innan lagen om sjöonykterhet hade kommit. Ibland fick jag låsa in folk i stugorna så att de inte skulle ge sig ut på sjön igen.
Än idag är det många som anländer med båt. Ett stenkast från campingen finns både gästhamn och småbåtshamn. Vissa gäster har med sig egen båt som de använder för att utforska området från sjön. Det är tydligt vad som är Tyrislöts stora dragplåster.
– Väldigt många kommer hit för naturen, säger Charlotte, och nämnder både vandrings- och cykelleder.
– Det är mycket friluftsliv och kajak, och särskilt många tyskar. Det är också många som bor här för att det är så enkelt att komma ut till Harstena och andra fina öar med skärgårdsbåtarna.
För att nå ännu fler inom den tyska målgruppen har man nyligen, inom den lokala företagsföreningen Navet i Havet, skapat en kampanj riktad mot Tyskland. Från att tidigare endast ha anlänt mot slutet av sommaren är tyskar numera närvarande under hela säsongen.
Antalet kajaker på biltaken är betydligt fler än på många andra campingplatser med sjöläge. Med utgångspunkt från campingen kan man enkelt nå ett hundratal öar och kobbar, lugna vikar och fantastiska badplatser. Ett par minuters promenad från campingområdet avgår skärgårdsbåtar till bland annat den lilla idyllen Harstena, med en välbevarad by som har anor från 1700-talet.
– Det är ju en unik skärgård på så sätt, att det är så väldigt många små öar och kobbar, så det är nästan alltid lä och stilla vatten att paddla i.
Charlotte själv drar också full nytta av campingens läge. Som boende på närliggande ön Missjö tar hon varje morgon sin lilla motorbåt fem minuter över till arbetsplatsen på campingen. Oftast äter hon sin frukost där med personalen, bland annat hennes svärdotter Rebecka, som också är campingens blivande föreståndarinna. Charlotte fyller snart 65 och skulle kunna ta steget in i pension, men några sådana planer finns inte.
– Jag kommer nog ha väldigt svårt att släppa det här. Det känns lite som mitt hus och mitt hem, säger hon.
– Jag älskar det här stället. Jag vill utveckla det och att det ska finnas kvar i släkten. När barnbarnen är klara i skolan kommer de hit, precis som mina söner gjorde när jag började driva det för 30 år sedan.
Planer finns det gott om, och varje sommar bjuds det på nyheter på programmet. Det finns en scen där det hålls liveföreställningar, och ett stort evenemangsområde där de i samarbete med Söderköpings kommun bland annat arrangerar skapandeverkstad för barn. För trots att Charlotte själv inte säljer sitt hantverk på området längre vill hon gärna ge andra möjligheten till kreativa utlopp. På Sankt Anna-dagen, vanligtvis i mitten av juli, bjuds lokala hantverkare och konstnärer in för att inspirera till skapande. På sommarprogrammet stod 2024 även yoga, barngympa, loppis, barndisco och klädförsäljning. Här finns att göra, och barnfamiljer har under de senaste åren blivit en växande målgrupp för Tyrislöt.
Charlotte har också planer på att rusta för behagligare vinterboende på campingen, då området bland annat är väldigt populärt för skridskoåkare när isen ligger blank. Samtidigt vill hon ta ett omtag i servicehusen. Men för tillfället hänger mycket på ett beslut om huruvida Charlotte och familjen får köpa loss campingen från kommunen eller inte. Därmed är det en aning ovisst hur stora förändringar man kommer kunna göra på området. Att det kommer fortsätta drivas med sprudlande entreprenörsanda, det är däremot säkert.
– Det är fantastiskt roligt att få skapa en plats som andra människor har sån glädje av, att vara med och göra deras semester till en minnesvärd stund.
Det avskilda hundbadet är en mycket uppskattad del av Tyrislöt Camping.
Charlotte Rosell anländer med egen båt till Tyrislöt varje morgon, från hemmet på närliggande Missjö.
På Tyrislöt Camping bor gästerna med havet som granne, i S:t Annas vackra ytterskärgård.
På norra sidan av campingplatsen ligger en badplats med badbryggor.
Om Tyrislöt Camping
- Antal tomter: 50 säsongsplatser, 80 korttidsplatser, samma för alla boendeformer. 9 utan el.
- Antal stugor: 11 campingstugor med kylskåp och spis.
- Service och aktiviteter: Sanitetshus uppdelat mellan dam och herr, totalt 12 toaletter och en handikapptoalett, 8 duschar och två tvättrum.
- Stjärnor i klassificeringen: 3
- Gästnätter camping 2024: 10 160
- Gästerna kommer från: Främst Sverige, därefter Tyskland, sedan Nederländerna, Danmark, Schweiz och Norge.
- Anställda: 1 heltid, 18–19 timanställda.
- Omsättning 2023: 3 945 000 SEK
Detta reportage är skrivet av Joel Linde. Fotograf är Johan Strindberg.