Det går utför – en ren nysatsning för Idre Fjäll
För två år sedan stängde Idre Fjäll sin campingplats för att använda marken till annat. Men nu är den öppen igen samtidigt som Idre Fjälls nya campingplats Renen slår upp portarna lite längre bort. Den ska ha 400 tomter om ett par år.
På Idre Fjäll har det funnits en campingplats sedan 1985. Dit är det en rejäl uppförsbacke från centrum och för några år sedan var anläggningen i så dåligt skick att renovering krävdes. Ledningen valde då att lägga ner den, eftersom planen var att marken skulle utnyttjas på ett annat sätt.
– Det blev ramaskri bland gästerna och då beslutet om platsens användning drog ut på tiden beslutade vi att öppna den igen till förra vintern. Där är bara säsongscamping och den kommer att få fortleva tills vi vet vad vi ska göra på den platsen, säger John Lundmark, vd på Idre Fjäll.
Till vänster om vägen precis innan man kommer till Idre Fjälls centrum ligger alltså den nya campingenplatsen Renen. John Lundmark säger att det är ett av fjällvärldens bästa lägen, mer centralt än den gamla anläggningen och utan uppförsbacke. På vintern är det ski in-ski out som gäller. Där finns sedan i oktober drygt 40 husvagnsplatser. De fyra servicehusen ska vara klara till lucia.
– Det blir gott om plats i servicehusen som det är nu. De är dimensionerade för betydligt fler platser, säger John Lundmark.
Planen är att campingplatsen ska vara fullt utbyggd 2018 och då rymma 400 platser på 120 kvadratmeter var. Den blir året runt-öppen med mest säsongsplatser på vintern och större delen vecko- och dygnsplatser på sommaren. De aktiviteter som ingår för övriga boende på Idre Fjäll ingår naturligtvis även för campingplatsgästerna. Det är till exempel utomhuspoolen, familjevandringar, frisbeegolf och tipspromenad. Fri wi-fi på campingen ingår också.
Stark tillväxt
När den gamla campingplatsen stängdes fanns inga tankar på en ny, något som alltså förändrats på ganska kort tid. Enligt John Lundmark är det en analys av efterfrågan som har lett till beslutet att bygga nytt.
– Vi vill vara en fullfjädrad resort när det gäller boende och vi ser en stark tillväxt inom campingboende. Många har valt bort oss när vi inte har kunnat erbjuda det.
En massa att lära
Beslutet om den nya campingen togs strax före sommaren. Det har alltså inte funnits så mycket tid att nå ut med marknadsföring, ändå är den i stort sett fullbokad. Ett tiotal platser har reserverats för veckobokningar. Inför nästa år är det långa kölistor till säsongsplatserna.
John Lundmark tror att gästerna framför allt kommer att vara barnfamiljer, men också fler par än i stugorna. Överhuvudtaget har hon märkt att de som gillar att campa inte alls är intresserade av att bo i stuga. Till årets vintersäsong skulle gamla campingplatsen få nya elstolpar, men dessa blev försenade.
– Då erbjöd vi gratis stugboende för säsongsgästerna, men de ville hellre bo utan el i sin husvagn. Campingäster älskar verkligen sitt boende och ser sig som en grupp på ett annat sätt än övriga gäster. Det återstår att se om campinggästerna har behov av service eller livsmedel som skiljer sig från stugboende. Vi har nog massor att lära.
John Lundmark menar att Camping Renen har ett av fjällvärldens bästa lägen – på vintern gäller ski in-ski out.
Planen är att campingplatsen ska vara fullt utbyggd 2018 och då rymma 400 platser på 120 kvadratmeter var.
Idre Fjälls Camping Renen
Åretruntöppen campingplats på skidresorten Idre Fjäll, Idre, Dalarna. Ligger på gångavstånd till backar, längdspår, reception, butik och restauranger.
- Antal tomter: Cirka 40 vintern 2016/2017, fullt utbyggd till 400 tomter 2018. Varje tomt är 120 kvm och alla har fri wi-fi. Fyra servicehus.
- Service och aktiviteter på Idre Fjäll: Tio restauranger och kaféer varav sex helårsöppna, massor av möjligheter till skidåkning utför och på längden, utomhus- och inomhuspooler, matbutik, gym, golfbana, klättring, kanoter, forsränning, höghöjdsbana, turridning alla årstider, hundspann, snöskovandring, chans att uppleva samekulturen och mycket, mycket mer.
- Gästerna kommer främst från: Sverige söder om Gävle, Danmark, Nederländerna, Norge och Tyskland.