Här står bastun i centrum

I Kukkolaforsen i Tornedalen är hög som låg välkommen. Där ingår också bastubadet i campingavgiften. – Det är väldigt uppskattat och det är många som kommer hit just för våra bastur, säger Martin Spolander.

Det brusar härligt från älven och rätt ut i strömvirvlarna går en bryggliknande landgång. Ett 70-tal meter från stranden ligger den röda servicebyggnaden och precis utanför står en fin vedeldad bastu.

Johannah och Martin Spolander som driver Kukkolaforsen Turist & Konferens tillsammans med Johannas bror Mathias sätter sig till rätta på övre laven. I Finland är bastubadandet kultur och det gäller i högsta grad också hos familjen Spolander i Kukkola.

13 sätt att basta

Det är bland annat här som den svenska bastuakademin har sitt säte och Martin berättar att det finns hela 13 olika varianter av bastur på anläggningen.

– Här i Tornedalen badar alla bastu. Det är en del av vardagen. Nästan alla har bastu och det blir en del av livet och det vill vi bjuda våra gäster på. Vi brukar säga att vår vardag ska vara våra gästers lyx, säger Martin Spolander.

I den grundavgift som varje campinggäst betalar får de tillgång till minst tre olika bastubad.

– Våra gäster ska alltid ha tillgång till en kvalitetsbastu, säger Martin. Sedan utvecklar han vad han menar med kvalitetsbastu.

– Det är en bastu som har tänkt på dess användare. Det kan vara att se utsikten, ett relaxrum och doften och känslan. Det är inte bara ett tomt, upphettat rum utan bastu är en upplevelse för flera sinnen, säger han.

Och det är verkligen speciellt att befinna sig i den vedeldade bastun där doften av trä och eld möter doften av tjära vilket ger en genuin och tidlös känsla.

Välbesökt i hundratals år

Sista helgen i juli arrangeras Sikfesten och då samlas såväl campinggäster som lokalbefolkning vid forsen. Där halstras nyfångad sik över öppen eld och det görs vid en tidpunkt när det är ljust hela dygnet.

– Kukkolaforsen har varit en samlingsplats i flera hundra år. Och där människor är, där blir det också fest. Sedan övernattade man också här, så på det sättet har det campats på den här platsen under lång tid, säger Johannah Spolander.

2007 tog hon, maken Martin och hennes bror Mathias över driften av Kukkolaforsen från Johannahs och Mathias föräldrar. Fram till då arrenderade familjen anläggningen men vid övertagandet friköpte de anläggningen och i samband med det köpte de också en del mark för att kunna expandera. Där står i dag den nya campingdelen med tolv enklare campingstugor.

– Vi hade bygglov för 16 dubbelrum men så dök tillfället upp att köpa tolv begagnade stugor, säger Martin.

I framtidsplanerna ingår att skapa femtio nya platser för husvagnar och husbilar.

– Då ökar givetvis behov för fler bastur så då blir det mer att bygga, säger Johannah och skrattar.

 

Flera av de nya stugorna står nära stranden och den som väljer att övernatta sommartid får somna till bruset av forsen.

Många av Kukkolaforsens gäster kommer med bil eller buss från norra Norge och norra Finland.

I Kukkolaforsen finns flera genuina kulturbyggnader. I en av dessa brukar gästerna samlas runt elden där nyfångad sik halstras hel på traditionellt sätt.

Campingplatsen försöker lyfta fram det unika med Kukkulaforsen. Bland annat erbjuder man gästerna mat gjord på råvaror från regionen, till exempel löjrom, sikrom och nätting.

Den här bastun finns inne i campingens servicehus. Bastubadandet är lite av Kukkolaforsens signum och campinggästen ska alltid ha tre kvalitetsbastur att välja mellan.

På de långa bryggorna som byggts ut i älven håvar fiskare sik både på den svenska och den finska sidan. Campinggästerna kan själva få prova hur det är att håva sik. Sedan halstras den över glödbädd.

Turismen i regionen ökar

Fem år har gått sedan Ikea i Haparanda invigdes och familjen Spolanders campingplats ligger endast 15 kilometer bort. Precis som på många andra platser drar den svenska möbeljätten besökare till regionen.

– Ser man på resebeteende så går turismen hela tiden upp inom Swedish Lapland. Haparanda och Torneå expanderar också, säger Martin.

Kukkolaforsen har också utvecklat en speciell bastumat som enkelt kan ätas med fingrarna mellan bastubaden. Det är Johannah och Mathias mamma Margit Spolander som är kvinnan bakom recepten och inom kort släpper hon en egen kokbok.

– Det är mat och rätter som hon lagat till våra gäster under många år, berättar Johannah.

På familjens anläggning samsas campinggäster med konferensgäster och håller man ögonen öppna kan man också springa på en och annan celebritet.

Hösten 2011 gästades Kukkolaforsen av självaste Carl den XVI Gustaf.

– Han och prins Carl Philip var här för att jaga älg och då passade de på att besöka oss, säger Johannah. Den natursköna anläggningen har också besökts av förre statsministern Göran Persson. Men han är inte den enda toppolitiker som valt att stanna vid den vackra forsen. Utrikesminister Carl Bildt brukar titta in när han besöker Tornedalen.

– En av gångerna som han var här fick han prova på att håva sik och han lyckades också få sik i håven. Jag törs nog säga att han trivs här, berättar Martin.

Finland bara 200 meter bort

När vi lämnat bastun fastnar blicken på några fiskare på den finska sidan. Går allt som Martin och Johanna hoppas kommer en bro att byggas.

– Det är bara 200 meter till finska sidan och det finns planer på att binda samman länderna just här med en gångbro, säger Fredrik.

Sedan är det dags för lite nyhalstrad sik. En sik som äts till bruset från den mäktiga forsen.

Om Kukkolaforsen Turist & Konferens

  • Anställda: 12 anställda året runt men under högsäsong arbetar 25 personer.
  • Omsättning: Cirka 8 miljoner kronor.
  • Stjärnor i SCR Svensk Campings klassificering: Tre
  • Camping: 104 bäddar fördelat på tre stugtyper och 50 husvagnsplatser.
  • Bredband: Ja, det finns trådlöst bredband som campinggästerna får nyttja.
  • El: Ja.
  • Toa och dusch: Husvagnsgästerna har också ett fullt utrustat servicehus att tillgå. Där finns kök, latrintömning, herr- och damtoa, tvättstuga, samlingsrum med tv.
  • Övrigt: I Kukkolaforsen finns hela 13 olika bastur och campinggästen har alltid tillgång till minst tre olika bastubad. Det ingår i den ordinarie campingavgiften.