”Detta är så förbannat roligt”
På sex år har de tagit över fyra campingplatser, och fler lär det bli. I mars utsågs duon bakom Nordvästra Skånes Camping AB till Årets campingföretagare av branschorganisationen SCR Svensk Camping. Vi hälsar på hos Peo Nilsson och Madde Bernaxel där allt började.
Råbocka Camping i Ängelholm ligger så nära en västkustsk sandstrand som det bara är möjligt. Några tiotal meter strandskog och de gräsbevuxna dynerna skiljer incheckning från snäckskalsjakt. Här vid Skälderviken, bara ett par kilometer från centrala Ängelholm, togs första steget till Peo Nilssons och Madde Bernaxels lokala campingimperium. Efter många år som anställda, varav de sista på First Camp i Mölle och Lerberget, beslutade Peo och Madde att säga upp sig. Vägen framåt var tydlig.
– Vi kom fram till att camping är det enda vi kan, så vi ringde runt och kom med arrendeförslag, säger Peo.
Drömmen blev verklighet
De fick snabbt napp hos familjen Carlén, som då ägde Råbocka, och kunde ta över direkt 2013.
– Det tog två veckor från att vi sade upp oss till att vi startade eget företag, säger Madde.
Kompanjonerna skrev ett avtal sinsemellan, en kombination mellan företagsvision och hrdokument. I affärsplanen stod att företaget inom några år skulle driva ett flertal campingplatser. Från 2016 började den drömmen bli verklighet,
då Nordvästra Skånes Camping AB i rask takt tog över Osby Camping, Sjötorpets Camping i Markaryd och Lerbergets Camping i Höganäs. Alla tre är ganska små, med kort säsong och de är svåra att leva på var för sig. Men Peo och Madde har en affärsidé som håller även mindre campingplatser vid liv.
Viktigt ta hand om de små
– Det är jättemånga småcampingar på 60–100 platser som brottas med lönsamheten. Om man inte ens kan leva på att driva dem finns det inget över till att utveckla dem, utan de stannar av helt. Vi däremot kan leva på Råbocka och allt överskott från de andra anläggningarna kan gå till investeringar och marknadsföring, säger Peo.
Han och Madde vill uppmana resten av branschen att ta sig an de små campingplatserna så att de inte dör ut. De är en viktig del i Campingsveriges ekosystem, med lägre priser och ofta lugnare lägen. Det gör enligt Peo att alla samhällsskikt får råd och utrymme att njuta av campinglivet.
– Vi får inte ta död på vår egen marknad. På senare år är det storcampingarna som dominerar, framför allt här på Västkusten. Priserna höjs och det blir dyrt att campa.
Madde betonar att småcampingarna inte på något sätt är sämre, utan bara mindre och lugnare. Hon tar Sjötorpet i Markaryd som ett exempel.
– Den ligger jättevackert vid en sjö och har fina promenadstigar. Det finns gott om gäster som vill bo så, och de vill inte betala för clowner och hoppborgar, säger hon.
Delegerar till personalen
Deras koncept har blivit populärt hos kommunerna i norra Skåne och södra Småland. I och med att de är så rutinerade kunde de mobilisera personal och kassasystem för att hoppa in och ta över Sjötorpet med ett par veckors varsel inför fjolårets säsong. Det var först tänkt som en tillfällig lösning, men det dröjde inte länge
förrän kommunen ville teckna arrendeavtal med Peo och Madde – på tio år.
– Men vi började med tre år, så får vi se vad vi tycker och utvärdera efter hand, säger Madde.
Med fyra campingplatser finns det alltid något att göra. Eftersom det är fysiskt omöjligt för Peo och Madde att vara överallt samtidigt har de på allvar överlämnat det mesta av ansvaret till personalen. Madde säger att på Råbocka kan både de i receptionen och vaktmästaren campingplatsen utan och innan.
– Och ju mer man delegerar, desto duktigare blir personalen. De hittar egna lösningar, utvecklas och har helt enkelt roligare. Har personalen roligt behövs inga utbildningar i värdskap, säger Peo.
Att parallellt driva fyra anläggningar framstår som ett kamikazeuppdrag. Men Peo och Madde är måna om att ha balans på jobbet och att vårda relationen till varandra. Många gäster genom åren har trott att de två är ett par privat.
– Vi brukar säga att vi är gifta, men inte med varandra. Det är en av våra styrkor, att vi inte umgås på fritiden, säger Peo.
– Det är bara för att vi inte har tid, flikar Madde in.
– Det är skönt att när man kommer hem är det slutpratat om camping, säger Peo.
Men på arbetstid är det camping för hela slanten. Madde och Peo tänker dels utveckla sina befintliga anläggningar, dels skaffa fler. På Råbocka hoppas de kunna öppna ett kafé i en byggnad nere på stranden samt utöka anläggningen med två hektar. Det ligger dock långt fram i tiden. Närmast finns sommaren 2018, och skälet till att Nordvästra Skånes Camping AB överhuvudtaget finns.
– Den bästa tiden på året upplever gästerna hos oss. Det är deras mest värdefulla tid och vi är så tacksamma att de har valt just våra anläggningar, säger Madde.
Gästernas glädje och alla fantastiska möten är bränslet i deras företag, förklarar Peo.
– Och så tycker vi att detta är så förbannat roligt.
Råbocka Camping hoppas kunna ta över huset nere på stranden och öppna kafé där.
Servicehusen är helrenoverade inför sommaren 2018.
Barnfamiljer från Sverige är Råbocka Campings främsta målgrupp.
Campingplatsen ligger intill den strandnära Kronoskogen, som kommunen i fjol köpte av staten.
Allra närmast den långa sandstranden ligger stugorna, de flesta med egen dusch och toalett.
Om Råbocka Camping
Sommaröppen campingplats vid stranden längst in i nordvästskånska Skälderviken, två kilometer från Ängelholm centrum. Ägs och drivs av Nordvästra Skånes Camping AB.
- Antal tomter: 280 platser för husvagn och husbil, 25 tältplatser.
- Antal stugor: 22 + 4 rum.
- Service och aktiviteter: Strandbad, servicebutik, glasscafé, restaurang med rättigheter, barnaktiviteter, lekplats, äventyrsgolf, thaimassage, danskvällar.
- Stjärnor i klassificeringen: 3.
- Gästnätter 2017: 80 000.
- Gästerna: Kommer nästan enbart från Sverige, några procent från Norge, Danmark, Tyskland och Nederländerna.
- Anställda: 8 sommaranställda, 3 på helår. Restaurang, minigolf och butik drivs av andra aktörer.
- Omsättning 2017: 6,4 miljoner kronor.
Campingplatsreportage från SVEA 2 2018. Text: Linda Swartz. Foto: Petter Arvidson.