Siktar på ny vår för campingen
Den bedagade skönheten Stenö Havsbad och Camping ska få ett efterlängtat ansiktslyft. I stället för att fortsätta vänta på en köpare eller arrendator har Söderhamns kommun tagit saken i egna händer. Visionen är att Stenö ska bli en viktig nod i den lokala besöksnäringen.
Praktiskt taget på stranden, på en halvö en mil sydost om Söderhamn, ligger Stenö Havsbad och Camping. Anläggningen är till åren kommen, men läget är fortfarande svårslaget. Strax intill ligger det fågelrika naturreservatet Stenöorn och vid bryggan går skärgårdsbåtarna ut i den söderhamnska övärlden.
– På 50-, 60- och 70-talen jämförde man visst Stenö med Pite Havsbad. Det var dansbanor runtomkring och stora artister kom hit. Min historia på Stenö går bara elva år tillbaka, men man behöver inte vara Einstein för att se att tiden har stått stilla här, säger Thomas Gunnarsson.
Han är äventyrs- och konferensföretagaren som anställdes av kommunen för drygt ett decennium sedan för att projektleda en omvandling av Stenö Havsbad och Camping. Då hade Söderhamns kommun just köpt tillbaka anläggningen från en privat aktör som man inte var nöjd med. Tanken då var att hitta en annan köpare eller arrendator, och att Thomas Gunnarsson skulle sköta ruljangsen så länge.
– Personalen och jag jobbade upp anläggningen från tvåstjärnig till fyrstjärnig på tre år – med plåster och första förband. Jag sade till kommunen ”detta kommer att hålla i tre till fem år, sedan måste ni riva”.
Tiden fortsatte gå utan att kommunen fick napp. Sommaren 2016 brann dessutom restaurangen ner till grunden och fick ersättas med ett enklare provisorium. Ett ljus i mörkret blev investeringen i en fin äventyrsgolfbana som stod färdig 2017.
Till sist insåg de ansvariga på Söderhamns kommun att något måste göras. Stenö var för viktig för att förfalla. Hösten 2019 påbörjades ett arbete, lett av en grupp med såväl tjänstemän som politiker. I våras fanns en plan som ska förverkligas i etapper till 2023. Målet är 450 platser, nya servicehus, en restaurang med konferens och en gästhamn.
Första etappen är ny el på en del av området samt tre nya villavagnar. 140 platser ska bli 223. De befintliga platserna närmast stranden får lyxstämpel genom trädäck med havsutsikt. Alltihop ska vara klart till sommaren 2021.
Naturnära upplevelser
Thomas Gunnarsson tycker att det känns väldigt roligt att kommunen har bestämt sig för att gasa.
När han jobbade med sitt eget företag, som sysslade med exklusiva men jordnära äventyrskonferenser i vildmarken utanför Hudiksvall, var han van att både fatta beslut och verkställa dem på egen hand. Att han hamnade som kommunal tjänsteman i Söderhamn är en lycklig slump.
– Några tjänstemän från kommunen var på konferens hos mig. Då nämnde jag att på min ”bucket list” fanns att jag ska driva en camping och ett hotell. Ett halvår senare ringde de …
Han har inte ångrat att han hoppade ombord, även om han inte hade föreställt sig att jobbet skulle vara såhär länge, och präglas av både broms och gas. Självklart har han inte gjort allt arbete ensam, såväl personalen som en arbetsgrupp från kommunen har funnits vid hans sida. Och nu känns det extra kul, eftersom Thomas Gunnarsson har fått hjälp av Christer Jansson på SCR Svensk Camping med att skapa de nya planerna för Stenö.
Vilka är det då som ska bo på den upprustade och utökade campingplatsen? Alla som lockas av att koppla av och bada, och av att uppleva natur och friluftsliv. Kring Stenö finns goda möjligheter till vandring, cykling, fågelskådning, fiske och så vidare.
– Vi har som strategi att låta barnen få chansen till naturnära upplevelser. De kan elda och grilla korv, meta från bryggan och kanske få med sig föräldrarna ut i en båt.
Rekordstor omsättning
Thomas Gunnarsson säger att Hälsingland är underutvecklat som turistregion. Han har själv jobbat i Dalarna och tycker att Hälsingland har minst lika mycket att erbjuda. Och redan i somras var det många som trots allt hittade till Söderhamn och Stenö.
– Vi hade rekord i omsättning i år. Corona gynnade faktiskt oss. För många av campingplatserna norrut som i vanliga fall har fler norrmän som gäster än vi har det varit kämpigt. Den största delen av vår omsättning ligger från midsommar till veckan före skolorna börjar, men i år höll den i sig hela augusti – nästan in i september.
Den välbesökta bastuflotten med vedkamin.
Informationen/receptionen och butiken är hjärtat på Stenö Camping och Havsbad.
En av anläggningens lyxstugor vid havet i solnedgång.
Thomas Gunnarssons mål är 450 stugor, nya servicehus, en restaurang med konferens och en gästhamn.
Om Stenö Havsbad och Camping
Helårsöppen anläggning vid Hälsingekusten, som ägs och drivs av Söderhamns kommun. De närmaste tre åren ska drygt 20 miljoner kronor satsas på utbyggnad och upprustning.
- Antal tomter: 140. Ska bli 450 inom tre år.
- Antal stugor: 14.
- Service och aktiviteter: Restaurang, badplats, bastu, äventyrsgolf, lekplats, barnaktiviteter, uthyrning av kajaker, SUP-brädor, cyklar och båtar.
- Stjärnor i klassificeringen: 4.Gästnätter år 2020: Drygt 40 000.
- Gästerna kommer ifrån: Sverige, Norge, Tyskland, Holland, Finland. Gästantalet från Mälardalen har vuxit starkt i år.
- Anställda: Tre på helår, efter nyår startas på Stenö en arbetsmarknadsutbildning inriktad mot besöksnäringen, den kommer att sysselsätta cirka tio personer.
- Omsättning: 5 miljoner kronor för camping, butik och event samt 2,2 miljoner kronor för restaurangen.
Detta platsreportage publicerades i tidningen SVEA 4 2020.
Text: Linda Swartz. Foto: Ida Frid / Bildbyrån.