Prisat ägarpar i Bohuslän investerar för framtiden

Tack vare sina många säsongsgäster klarade sig Stocken Camping på Orust ganska bra genom pandemin. Nu siktar ägarna Anita och Freddy Alm vidare och vill erbjuda en allt bättre anläggning. Ett av deras strategiska projekt är att utveckla sitt butikskoncept.

Det är inte bara ovanligt att satsa så stort på en campingplatsbutik som paret Alm gjort. Det är också speciellt att ha ambitionen att den i framtiden ska vara en åretruntbutik för lokalbefolkningen. För några år sedan blev butiken en del av kedjan Handlar’n, men ägs och drivs av Anita och Freddy. Fast kanske mest av Anita. Även sommarstugeägare och fastboende kommer dit och handlar.
– Vi vill att kunderna ska känna: ”Åh, vilken bra affär! Den har de varor jag behöver till ett rimligt pris”, säger Anita.

Butiken och receptionen är hennes särskilda ansvarsområden. Det märks inte minst under intervjun, då hon först gör ett inhopp i kassan och sedan gör i ordning en glasstrut till en sugen gäst. Den stora sommarrusningen har dock lagt sig, och personalstyrkan har just minskat från 25 till fyra.
– Vi har gått ner på lågsäsong, men det är fortfarande jättehögt tryck. Så det är lite svettigt.

Bet ihop efter branden

Stocken Camping ligger utanför det lilla samhället med samma namn. Närmaste större ort är Ellös. Anläggningen är lång-smal och möter i sydväst en havsvik. Där ligger också den nybyggda restaurangen. Den ersätter restaurangbyggnaden som brann ner till grunden i november 2018. Freddy och Anita åkte dit mitt i natten när larmet kom in, men kunde bara se på när den sista gaveln föll.
– Det var fruktansvärt, men vi beslutade oss direkt för att bita ihop och sätta i gång att bygga upp något nytt.

Resultatet blev en luftig restaurang i trä både ute och inne. Den består av tre ”armar” som möts i mitten och har en stor veranda mot havet. Restaurangen drivs på entreprenad av samma krögare som har populära Jordhammars Herrgård på fastlandet. På så vis blir det synergieffekter både kring maten och underhållningen. Under sommaren har Stockens Restaurang & Rökeri till exempel bjudit på spelningar med både Jessica Andersson och Linda Bengtzing.

Branden var den största känslomässiga smällen de senaste åren. Coronapandemin däremot klarade Stocken Camping någorlunda bra, framför allt för att där bor så många säsongare. Detta har två skäl: efterfrågan på den typen av platser är väldigt stor och säsongsgästerna ger en trygg och stabil inkomst.

– Inte minst visade det sig under pandemin. De var här ändå, och vi körde på som vanligt med lika mycket personal som vi brukar. Vi ville inte riskera att stå utan personal om det skulle behövas.

"Vet precis hur gästerna vill ha det.”

Anita säger att allt fungerade bra på anläggningen under pandemin, med avstånd och hygien. Städrutinerna förstärktes. Från i år har vi patrullerande städpersonal från 07 till 21 i två skift. Dessutom har alla kranar bytts ut mot beröringsfria, både av ekonomiska och hygieniska skäl.
– Det är väldigt viktigt att det är rent och fräscht hos oss. Freddy och jag är båda gamla campare, och vet hur man vill ha det på en anläggning. I alla fall hur vi vill ha det.
Stocken Camping har fått mycket beröm för just detta på till exempel Google. Ett omdöme var ”Det syns att ägarna vet precis hur en campare vill ha det.”
– De orden träffar ju rakt i hjärtat, säger Anita.

Årets Turismföretag på Orust 2022

Beröm kommer också från annat håll. I våras blev Anita och Freddy utnämnda till Årets Företagare på Orust 2022. En vecka senare fick Stocken Camping pris som Årets Turismföretag på Orust 2022.

– Vi blev väldigt glada och stolta. Det gör att man känner extra uppskattning för det arbete som man har lagt ner och engagerat sig i. Vår personal har också en stor del i detta pris.

Årets företagarpar driver faktiskt en campingplats till, Kerstins Camping i Mellerud. Den är liten, men det är där Anita och Freddy har sin bostad under höst, vinter och vår. Freddy ägde Kerstins redan när paret träffades. Tillsammans ville de ha en förändring i livet och köpte 2005 även den betydligt större anläggningen.

Anita har också campingbakgrund, men mer av det teoretiska slaget. Hon jobbade tidigare hos SCR Svensk Camping, bland annat med marknadsföring. Marknadsföring är alltså inget främmande för paret Alm. De har arbetat mycket med att utveckla företagets webbplats. Företaget ingår också i Södra Bohuslän Turism och därmed Turistrådet Västsverige. Stocken Camping är bokningsbar online via SCR Svensk Camping. Nyhet för året är att nästan alla tomter är bokningsbara.
– Vi har jobbat hårt på att alla våra tomter ska gå att boka online via Camping.se. Det var först i våras som vi blev helt klara. Men redan nu är det hälften av gästerna som bokar på nätet.

Om Stocken Camping

Ligger längst ute vid havet på Orust och är öppen från 1 april till 31 oktober. Intill finns sandstrand och klippbad. Campingen har ett bra läge för dagsutflykter i den bohuslänska skärgården.

  • Antal tomter: 323 Varav 172 är säsongsplatser.
  • Antal stugor: 21 samt 2 villavagnar.
  • Service & aktiviteter: Välsorterad butik med liten glassbar, restaurang med rättigheter (utarrenderad), fiskvagn tre dagar/vecka under högsäsong. Två boulebanor varav den ena med kiosk, minigolfbana, fotbollsplan, barnklubb, lekplats med hoppkudde samt strand och badklippor. Hyr ut cyklar. Har Infopoint för turister i en liten stuga. Inne på campingen ligger Bohus Kayak med uthyrning och försäljning.
  • Stjärnor i klassificeringen: 4.
  • Gästnätter år 2020 (normalår): ca 22 000.
  • Gästerna kommer normalt ifrån: Sverige, Tyskland, Holland. Några från Norge och Danmark.
  • Anställda: 3 på heltid, 27 säsongsanställda.
  • Omsättning: 9 miljoner kronor ett normalår.

Mitt i det karga bohuslänska landskapet ligger några av anläggningens mest polulära stugor.

Precis vid stranden i väster ligger en nybyggd bastu som går att hyra.

Utanför receptionen sitter skylten för SCR Svensk Campings nya certifiering av campinganläggningar.

I somras invigdes den nya kiosken invid minigolf- och boulebanan.

Detta platsreportage publicerades i tidningen SVEA 3 2022.

Text: Linda Swartz Foto: Håkan Linger