Entreprenören som hittade hem
I hjärtat av Småland ligger Värnamos enda campingplats. Den drevs länge av Arne Arvidsson, men nu har hans son flyttat tillbaka och tagit över. Med merförsäljning av nätter och generös personalpolitik vill han utveckla företaget. Möt Ulf Hindsén, civilingenjör, lantbrukare – och campingföretagare.
Många är de campingplatser vars ägare vill att de ska få närmare kontakt med vatten. Värnamo Camping Prostsjön har tvärtom flyttat från badplatsen till andra sidan vägen. Men det var på 1980-talet, före pappa Arnes tid som entreprenör. Vid hans övertagande på 1990-talet hade campingplatsen mellan 2 000 och 3 000 gästnätter. I dag är det ungefär 15 000. En stor andel av gästerna på Värnamo Camping är enligt Ulf sådana som inte hade tänkt att de skulle bo där överhuvudtaget.
– Många är på väg mellan till exempel Göteborg och Öland, eller så har de kommit från Tyskland och Holland mot sitt sommarhus i Dalarna och behöver ett stopp. Vi har ett stort genomflöde, men när vi väl får in dem brukar vi lyckas att få folk att förlänga, att skjuta lite på sina planer. Det är en väldigt liten insats som kan ge mycket, att få dem som stannar en natt att stanna två, säger Ulf Hindsén.
Familjereceptet har lönat sig
För att lyckas med denna merförsäljning försöker Värnamo Camping att ha överkapacitet i personalen, så att det alltid är någon som kan lägga tid på att prata med gästerna. Denna någon kan vara Ulf själv, hans pappa som fortfarande är aktiv i driften, eller någon av de säsongsanställda ungdomarna. Oftast återkommande i ganska många år.
– Där gör vi nog något fel, för de vill aldrig sluta. De jobbar fem-sex år, från slutet av gymnasiet och genom sina högskolestudier. I år är det inga nya. Den riktiga hemligheten i personalrekryteringen är enligt Ulf att de som börjar hos honom ofta har en lillebror eller lillasyster. Är storasyskonet duktigt så går det nästan alltid i familjen.
– Vi har familjer vars medlemmar jobbat här i 15 år. De tänker aldrig McDonalds. Vi erbjuder dubbla lönen mot hamburgerställena – och det har lönat sig. Företaget hjälper också personalen med förmåner som mat och transport till och från jobbet. De anställda är delaktiga i schemaprocessen. Förmågan att behålla personal bygger enligt Ulf också på en extremt platt organisation där alla, inklusive han själv, gör allt – till och med toastädningen.
– Jag tror att de uppskattar att få göra många olika saker, det blir variation – jag tycker ju själv att det är roligt, säger Ulf.
Blev lantbrukare av misstag
Och att Ulf gillar mångsysslande är ingen överdrift. Som ung jobbade han självklart på campingen, men lämnade Värnamo för Stockholm. Karriären kallade, och som civilingenjör arbetade han sig uppåt i den multinationella byggkoncernen Skanska. Under tiden köpte han och hans fru en gård utanför Värnamo för att ha som sommarhus. Själva bodde de i en liten lägenhet i centrala Stockholm, snart med två små barn. 2012 blev längtan efter luft och ljus och markkontakt för stor. Familjen provade att flytta till Småland, och blev kvar. Parallellt med att Ulf tagit över driften av campingföretaget har han växlat ner inom Skanska, och i stället för att driva stora projekt i Stockholm jobbar han nu som projekteringsledare i södra Sverige. Men han får lov av sin chef att vara ledig hela sommaren för att sköta campingen. Och korna.
– Ja, man kan säga att jag blev lantbrukare av misstag. Jag är väldigt förtjust i skog, och när jag skaffade den här skogsgården kom lantbruk på köpet. En kväll stannade en djurtransport på gårdsbacken hos Ulf och hans familj. Ut klev åtta kossor. Dem hade pappa Arne köpt för att han tyckte det var på tiden att Ulf slutade gnälla på arrendatorerna och började göra det bättre själv.
– Först var jag lite motsträvig, men upptäckte att det var jätteroligt och nu säljer jag köttlådor till privatpersoner från Jönköping och upp till Stockholm. Så det är inga sura miner mellan far och son, i alla fall inte någon längre tid. Ulf och Arne träffas nästan dagligen på campingplatsen. Ulf säger att de två har växlat roller, nu är det Ulf som driver på och pappa som hjälper till.
– Han har stor erfarenhet och kan se detaljerna som är viktiga för gästerna, sådant vi andra springer förbi. Vi ryker ihop någon gång per vecka. Är sura nån timme och sedan fortsätter vi med nästa fråga. Om jag hade varit kvar i Stockholm hade vi inte alls haft den här kontakten. Det är en förmån att få jobba ihop.
Ifrågasätter kommunalt ägande
Far och son har hyrt campingplatsen av Värnamo kommun hela tiden. Samarbetet med politiker och tjänstemän är gott, men Ulf funderar på om det verkligen borde vara en kommunal angelägenhet att äga en camping. Oavsett gör ägarformen att det är svårt för Värnamo Camping att expandera och göra stora satsningar. Den här typen av utvecklingsfrågor älskar Ulf att diskutera med andra campingföretagare. Han är ny ledamot i SCR:s styrelse. – Det fantastiska med SCR är att det blir som en lägereld att träffas runt. Ingen utanför branschen kan ju förstå hur det är att driva camping. Och det är alltid jätteroligt att träffas. Geografin gör att vi sällan blir konkurrenter.
Ulf uppmanar sina kollegor att våga dra nytta av SCR. Att SCR:s kontor finns till för medlemmarna, och att det bara är att ringa eller mejla när man behöver hjälp. Nu väntar ännu en sommar på Värnamo Camping, mitt emellan centrum och skogen. Precis förbi flyter Lagan som lockar gästerna till kanotturer. För Ulf blir det ännu en sommar då resten av familjen åker på semester utan honom.
– Men snart så ska de börja jobba hos mig, barnen!
Arne Arvidsson, Ulfs pappa och företrädare, vid åttans hål i äventyrsgolfen som är mycket populär hos Värnamoborna.
Värnamo Camping Prostsjön erbjuder fem semesterlägenheter i moderna små hus med utsikt över Lagan.
Ulfs cirka 30 nötdjur hemma på gården jobbar på att hålla landskapet öppet.
De 24 fyrbäddsstugorna ligger mitt i naturen – åt ena hållet finns skogen, åt det andra Värnamos butiker och restauranger.
Gästerna kan hyra kanoter och släppas av tillsammans med dem längs Lagan eller Härån, för att sedan paddla tillbaka.
Om Värnamo Camping Prostsjön
Sommaröppen anläggning vid Lagan i centrala Värnamo. Både badsjö, shopping, bio, restauranger, kanotled och svampskog ligger på kort gångavstånd.
- Antal tomter: 70
- Antal stugor: 24, plus fem fullutrustade semesterlägenheter.
- Service och aktiviteter: Butik, lekplats, kiosk, strand med bad. Boulebana och äventyrsgolf. Kanotturer och uthyrning av kanoter.
- Stjärnor i klassificeringen: 3
- Gästnätter år 2019 (normalår): ca 15 000
- Gästerna kommer normalt ifrån: Sverige, Tyskland, Holland, Danmark.
- Anställda: Ingen på heltid, men nio säsongsanställda.
- Omsättning: 3 miljoner kronor ett normalår.
Detta platsreportage publicerades i tidningen SVEA 2 2022.
Text: Linda Swartz. Foto: Jonas Ljungdahl, Bildbyrån.