Anrik resort i framkant
Störst, äldst och först i Sverige med fem stjärnor. Vi åkte till Västervik och träffade Lysingsbadets vd Gunnar Boman. Det blev en pratstund med många superlativ, men också om inspiration och att sträva efter att bli ännu bättre.
Precis som Ving har man också en egen maskot
Snön ligger gnistrande vit över taken på de faluröda stugorna. Fotografen försöker utan framgång att placera Gunnar Boman framför stugans vägg utan att han får takdropp i huvudet.
– Det kan verka lugnt nu, säger Gunnar och sveper med handen mot den öde timmerbyn. Men det är faktiskt mest att göra på vintern. Mycket av marknadsföringen och försäljningen sker under lågsäsong, och så passar vi alltid på att bygga ut och renovera.
Vi står bland de 33 nybyggda stugorna i gammal stil med utsikt mot Västerviks skärgård som utgör det senaste tillskottet till Lysingsbadets stora utbud av olika boende.
Sveriges största campingplats
Med sina 94 hektar är Lysingsbadet utan jämförelse Sveriges största campingplats till ytan. Men trots storleken känns det inte oöverskådligt. Kullar och vikar bryter av och ger lä och lugn åt de öppna ytorna.
Under vår sightseeing passerar vi flera restauranger. De senaste åren har man valt att lägga ut en del av verksamheten på externa entreprenörer. Eftersom kommunen är storägare så finns det också en tanke i att skapa en företagspark och gynna lokala entreprenörer. Restaurang Skärgårdsvillan på campingen drivs numera av den lokala krögaren Henrik Arkåsen med familj.
– Det finns både plus och minus med att lägga ut verksamhet på andra, menar Gunnar. Generellt är det lättare att garantera varumärket och hålla en jämn och hög kvalitet om man driver allt själv. Men med rätt personer bakom så tillför entreprenörerna värden.
Lysingsbadet blev Sveriges första femstjärniga campingplats redan 1991. Nu siktar man på att bli landets första riktiga resort. Gunnar återkommer flera gånger till förebilden Ving.
– Resorttanken är grundläggande för oss, och där är charterbranschen en stor inspirationskälla.
Den knuttimrade saunan är byggd efter ritningar av vd:n Gunnar Boman själv. Den kan bokas för privat bruk för den som vill ha ensam tillgång till faciliteterna.
Vid Marielundsviken ligger relaxavdelningen med ved- och elbastu,öppen spis, träkar på bryggan och möjlighet till spabehandlingar.
Lysingsbadet har inte mindre än 1000 campingtomter och 168 stugor. En av planerna för framtiden är att bygga ett hotell på området.
De sju servicehusen håller hög standard. Flera av dem har familjebadrum, handikapptoalett, tvättstuga, kök, inbyggd musikanläggning, storbildstv, braskamin och uteplatser.
Vackert inbäddat i den småländska naturen ligger servicehuset Kullen. Vill man inte laga sin mat själv här, finns två restauranger och ett café på campingen.
Tar upp mobbningsproblem
Precis som Ving har man också en egen maskot. Sälen Lysse finns både som mjukdjur och barnteater.
– Vi har jobbat seriöst med Lysse i flera år nu, berättar Gunnar. Förra året hade teateruppsättningen miljö som tema, i år kommer vi att ta upp problem kring mobbning.
Han skrattar när jag frågar om han upplever några nackdelar med att ha fem stjärnor.
– Jo, många besökare har av naturliga skäl höga förväntningar när de kommer hit. De kan ibland vara svåra att överträffa, något som ändå är vårt mål att göra hela tiden.
Gunnar menar att storleken också gör att det kan vara knepigt att hålla en jämn kvalitet i allt.
– Vi har faktiskt stugor från varje årtionde sedan starten, säger han och pekar ut tvåbäddsstugorna på åtta kvadrat som var de första att hysa gäster när man öppnade 1933. De håller givetvis inte samma standard som de nybyggda trerumsstugorna med kök och badrum.
– Men då får man anpassa priset istället så blir alla nöjda, förklarar Gunnar.
Tekniken viktig
Lysingsbadet har ofta legat i framkant, både vad gäller tekniska och administrativa nyheter.
I mars 2012 lanserar man sin första app.
– Med appen kan man till exempel få information om olika lägen på campingplatsen, och man kommer att kunna boka plats till sommaren. Vi har också investerat i fiberdragningar och ett 40-tal mobilantenner uppsatta på området för att ge besökarna bra täckning överallt. Gunnar menar att det pågår en generationsväxling i campingvärlden just nu – de unga tar över verksamheten efter sina föräldrar, ofta med nya idéer och utbyggnader till följd. I många fall köps också anläggningar upp av större kedjor.
– Det är svårt att säga vad det kommer att innebära, men jag tror bland annat att vi går mot ökad bekvämlighet och att alltmer ska finnas tillgängligt på campingplatserna.
Trendspanar utomlands
Själva gör Gunnar och hans medarbetare en hel del trendspaning och söker ständigt inspiration till utveckling och förbättring. Bland annat åker de i dagarna till Danmark för att titta på olika koncept för inomhuspooler.
– Vi tittar mycket på hur man gör utomlands. Från England och Italien fick vi idéer till restaurangkoncepten och gick ifrån att enbart servera brickluncher som tidigare. I Österrike hämtade vi inspiration till vårt äventyrsbad.
Men det är inte enbart tekniska framsteg och bekvämligheter som är framtiden enligt Gunnar.
– Västerviks vackra natur är ett av våra största dragplåster och det måste vi förvalta väl. På öarna utanför har vi till exempel rivit all bebyggelse och skapat något av ett reservat där naturen ska bevaras precis som den är.
Om Västervik Resort - Lysingsbadet
- Ligger naturskönt i Västerviks skärgård och är Sveriges till ytan största camping, 94 ha.
- Anställda: ca 75 personer under högsäsong.
- Omsättning: 36 mkr.
- Vd: Gunnar Boman
- Stjärnor i SCR Svensk Campings klassificering: 5
- Antal tomter: 1 000 st
- Antal stugor: 168 st
- Ägare: Västerviks Kommun
- Övrigt: På den nyanlagda plastisbanan kan man åka skridskor även på sommaren.