Värdskap med stort V
I Piteås södra hamn, bara några hundra meter från stadskärnan, ligger Västra Kajen Camping & Gästhamn. Det som startade med en enkel, högst provisorisk festivalcamping blev i händerna på Tomas Lindbäck och Karin Lindström snabbt en attraktiv anläggning för turister och en riktig pärla för stadens invånare.
Det unika centrala läget i kombination med Tomas och Karins personliga bemötande och service har visat sig vara ett oslagbart koncept. Förutom de många utmärkelserna för sitt värdskap är beläggningen ett kvitto på ett gott arbete. Under högsäsong är det kö för att få plats. Ofta är även de särskilt iordningställda väntplatserna fullbelagda och många gäster väljer att stå på en kommunal parkering i närheten för att så småningom få komma in på området.
– Vi har inga säsongplatser och våra gäster är inga långliggare så det går rätt fort att få en plats ändå, säger Tomas.
Karin instämmer:
– Trycket är så hårt, berättar hon, att de under sommaren 2023 tvingades tacka nej till cirka tusen bokningar.
Mitt i prick med målgruppen
Historien om Västra Kajen Camping & Gästhamn tog sin början för snart 20 år sedan när kommunen fick upp ögonen för områdets potential. När de gick ut och sökte en arrendator var paret Lindbäck/Lindström inte sena att svara. De hade ett stort intresse för såväl lokal som marin historia och jobbade för tillfället med kulturhistoriska båtresor. De såg möjligheterna och presenterade ett gediget koncept som gick hem.
Bland annat hade de konsulterat SCR om framtidsutsikterna i branschen och fick där veta att stadsnära campingplatser var på tillväxt i och med utvecklingen på husbilsområdet. Redan från start satte de därför en tydlig målgrupp: 55 plus, med husbil. Det blev mitt i prick. Idag kommer 80 procent av gästerna i husbil. De allra flesta återkommer år efter år och ungefär två tredjedelar är norrmän.
Piteå är en populär turistort med ett stort utbud av campinganläggningar. Genom att nischa sig och inte imitera någon annan har det inte uppstått någon konkurrenssituation mellan Västra Kajen Camping & Gästhamn och andra anläggningar i stadens närhet. Snarare kompletterar de varandra, menar Karin och Tomas, och stärker på så vis Piteå som destination.
Värdskap som räddar relationer
Tomas och Karin har redan från starten satsat på ”värdskapet med stort V” som Tomas beskriver det. Målet är att gästerna alltid ska få det lilla extra och en personlig service.
– Vi hjälper gästerna att ordna tider på allt från verkstad till frissa och tandläkare och Tomas har lagat åtskilliga vattenpumpar och toaletter åt gäster genom åren, för att inte tala om alla gånger han har hjälpt till när någon bil, husbil eller husvagn har gått i baklås, berättar Karin.
En annan service är att man har valt bort att ta avbokningsavgift vilket gör att besökarna kan avboka med kort varsel. Tomas berättar att smidigheten självklart är extremt uppskattad av gästerna. Och för den populära anläggningen är det samtidigt möjligt utan att förlora intäkter. Som han säger kommer det alltid någon som blir glad över en ledig plats.
Det finns ingen online-incheckning utan gästerna tas alltid emot personligen. Innan pandemin tog man dessutom alltid i hand vilket gjorde att paret snabbt började bygga en relation med gästerna. Återkommande besökare blir nästan som goda vänner och receptionen är full av presenter som paret har fått från sina gäster. Tomas och Karin har en uttalad ambition att inte bara trycka in folk på första bästa lediga plats, utan det ska vara bästa tänkbara lediga plats för varje gäst.
– Vi försöker vara lyhörda. Vissa gäster är morgonpigga och vill ha morgonsol, andra önskar kvällssol. Några vill stå nära vattnet och andra prioriterar närheten till ett servicehus eller att det är så vindskyddat som möjligt, säger Tomas.
Gillar ordning och reda
Logistiken är jätteviktig. Reception och incheckning bemannas aldrig med säsongspersonal utan det är Tomas och Karins område. Kunder på kö behöver inte vara vaksamma och ”bevaka” platser utan kan slappna av. Tomas har turordningen i en liten blå anteckningsbok och kontaktar gästen när han har en passande plats. Tomas följer dessutom alltid med och parkerar. Något som visserligen tar mycket tid men som de har igen på sikt.
– Det blir ordning och reda. Alla ekipage står korrekt och vi slipper klagomål från missnöjda grannar. Det blir inga platser som ”försvinner” för att det blir för trångt någonstans och det har dessutom räddat många relationer, säger Tomas skämtsamt men med en underton av allvar. Gästerna får en bra start på sin semester.
Nya satsningar för varje år
Under de 17 år som paret har drivit campingplatsen har de satsat på att utveckla den år efter år. Tomtytorna har utökats och 26 el-platser har blivit 150. De har byggt kajer, bryggor, väntplatser, ett café och en butik. Köket är utbyggt tre gånger och i vattnet utanför Skeppscaféet ligger glassbåten Elvira.
Anläggningen är öppen från påsk till mitten av oktober med en ambition att så småningom bedriva verksamhet året runt.
– Innan pandemin planerade vi för ett nytt café som skulle ta oss ett steg närmare åretruntöppet, men det fick vi tyvärr pausa, säger Karin.
I skrivande stund har paret kommit fram till att det börjar bli dags att dra sig tillbaka.
– Vi har byggt upp en stabil grund och det finns stora möjligheter att utveckla verksamheten, men det vill vi nu lämna över till någon som kan komma in med nya friska krafter, avslutar Tomas.
Skeppscaféet har ett ganska traditionellt utbud av fika, sallader och smörgåsar där räkmackan är det stora dragplåstret.
Caféet är utsmyckat med mängder av marin kuriosa.
I gästhamnen finns 20 båtplatser.
Närmare vattnet är svårt att komma.
Tullmagasinet har anor från 1700-talet och sägs vara Piteås äldsta byggnad. Övriga byggnader är nya men uppförda i traditionell stil.
Om Västra Kajen Camping & Gästhamn
Ligger centralt i Piteå, några hundra meter från gågatan. Erbjuder campingtomter från påsk till mitten av oktober.
- Antal tomter: 150
- Antal båtplatser: 20
- Service och aktiviteter: Café, butik med campingtillbehör, gästhamn och glassbåt. Personalen hjälper även gäster med allt från tidsbokning av frisör-, tandläkar- och verkstadsbesök till mindre reparationer.
- Gästnätter år 2022: 36 000 (2019: 32 000)
- Gästerna kommer normalt från: Norge och Sverige
- Anställda: Två på heltid och 15 säsongsanställda
- Omsättning: 6 miljoner kronor
Detta platsreportage publicerades i tidningen SVEA 3 2023.
Text och foto: Maria Fäldt